Dr Albert M. Kroon

arts-biochemicus

oud-hoogleraar  Fysiologische Chemie RUG

BETAALBARE MEDICIJNEN

Er was in oktober weer veel gedoe over de prijzen van geneesmiddelen. De tweede kamer hield er een hoorzitting over. Waartoe die zitting geleid heeft, is nog niet duidelijk.

 

Peter Kapitein van Alpe d’Huzes en het medisch industrieel complex gaat bestaande kankerpillen zelf (laten?) maken in de hoop via een proefproces af te dwingen dat er betaalbare medicijnen op de markt komen (Haarlems Dagblad van 6 oktober 2017). Het Parool wist al dat de producent de hoop van Peter Kapitein zal vervullen. Ik zou me eigenlijk liever zorgen maken over de eisen die aan de registratie worden gesteld en de werkzaamheid van de middelen die op de markt zijn.

 

Sonja Willems, de hoogste baas van farmabedrijf Janssen (dochter van Johnson en Johnson) dreigt Nederland te verlaten. Zij is het gezeur over prijs, prijs, prijs beu (Het Financieele Dagblad van 2 oktober 2017).

 

Persoonlijk houd ik niet zo van statements als “Mensen sterven onnodig door hoge kosten van medicijnen”. Ook vind ik de gezondheidszorg als “industrieel complex” niet vergelijkbaar met het leger en de banken (Peter Kapitein. HOE HEEFT HET ZOVER KUNNEN KOMEN? EEN FRISSE BLIK OP DE GEZONDHEIDSZORG. Uitgeverij Water BV, 2016). Misschien is de farmaceutische industrie als zo’n complex aan te merken, maar zelfs dat betwijfel ik.

 

Voor nivolumab wordt geschermd met € 134.000,- per longkankerpatiënt per gewonnen levensjaar. Maar die patiënten hebben door die behandeling niet de toezegging van genezing en goede kwaliteit van leven. Sterven valt trouwens niet blijvend onnodig te maken. Het blijft 100%. Als alle lichamelijke ziekten genezen worden, gaan we allemaal aan geestesziekten dood. Dat lijkt me ook geen prettig vooruitzicht, nog los van de vraag hoe je zo’n niet-industrieel complex onder controle kan houden.

 

Albert M. Kroon November 2017