DE ONTDEKKINGSREIS VAN BOB PINEDO PATIËNTENDOKTER
EN KANKERWETENSCHAPPER
In december vorig jaar verscheen onder de bovenstaande titel van de hand van René Steenhorst de biografie van emeritus professor in de medische oncologie Bob Pinedo. Een boeiend levensverhaal waarin het moeizame gevecht van dokters en patiënten tegen kanker van de laatste vijftig jaren de revue passeert. Een boek dat past in de serie van “De Keizer aller Ziektes” van Siddhartha Mukherjee (2016) en “The Death of Cancer” van Vincent T. DeVita en Elisabeth DeVita-Raeburn (2015). Daaraan heb ik eerder een bespreking gewijd.
De levensgeschiedenis van Bob Pinedo heeft veel gemeen met die van Mukherjee en DeVita: het gevecht tegen kanker met steeds vernieuwde middelen en de daarmee samenhangende verrassende meevallers en soms helaas ook verdrietige tegenvallers. Ondanks hoopvolle verwachtingen nog steeds, behoudens voor enkele kankertypes, geen echte doorbraak. Pinedo’s optimisme met betrekking tot de oplossingen die het immuunsysteem ons in de (nabije?) toekomst zal brengen, vormt de rode draad in zijn geschiedenis.
Als Haarlemse mug trok de eigenzinnige Haarlemse (blz. 73) uiteraard mijn aandacht: een brunette, “eigenares van een natuurwinkel in de Haarlemse binnenstad”. Ik op zoek. Geen van de door mij bezochte ondernemingen, die zich in Haarlem als natuurwinkel profileren, bracht mij op het spoor van de brunette. Zelfs niet als ik de binnenstad ruim definieerde. Iedereen verwees mij naar “Van der Pigge”. Dit is de in Haarlem beroemde drogisterij waarvan de locatie een overtuigend bewijs is van onverzettelijkheid. Ingeklemd in het grootste warenhuis van Haarlem, vroeger V&D en binnenkort Hudson’s Bay, het architectonisch teken dat niet elk kleinbedrijf zich in de opkomst van het grootbedrijf in het begin van de vorige eeuw liet verdrijven. Nu o.a. een toevluchtsoord voor wie in de reguliere behandeling van kanker geen vertrouwen heeft of is uitbehandeld. De brunette heb ik daar niet gevonden.
Pinedo’s toekomstverwachtingen voor de immunotherapeutische behandelingen zijn hoog gespannen. Dit ondanks het feit dat de resultaten van de binnenkort uit patent lopende geneesmiddelen op dit gebied niet echt veelbelovend zijn. Maar hoop doet leven. Voor een aantal ontwikkelingen ziet hij goede toekomst. Hij verwacht de grootste doorbraak op het gebied van eenvoudige en snellere testen in lichaamsvloeistoffen voor vroege diagnose van de ontwikkeling van kanker. Daarmee samenhangend een vroegere start van behandeling en een betere prognose.
Maar kanker chronisch maken wijst hij af. Chronisch kankerpatiënt blijven vindt hij ondraaglijk voor zowel de patiënten zelf als voor hun naasten. Bovendien acht hij chroniciteit financieel voor de gezondheidszorg en de samenleving als geheel niet op te brengen.
Al met al een lezenswaardig boek, waar de dilemma’s van kanker voor iedereen en uit alle gezichtshoeken worden belicht.
Albert M. Kroon
Januari 2018