Dr Albert M. Kroon

arts-biochemicus

oud-hoogleraar  Fysiologische Chemie RUG

Hoe persoonlijk is kanker ?

 

Dank zij Dr Voest van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis werden de uitbehandelde kankerpatiënten in Het Parool van 28 augustus verblijd met de mededeling dat kanker te lijf kan worden gegaan met onorthodox gebruik van geneesmiddelen voor kankersoorten waarvoor ze niet bedoeld zijn en dus door patiënten voor wie ze eigenlijk niet bestemd zijn. De uitspraak dat iedere kanker specifiek is en derhalve een eigen middel behoeft, kan dus van tafel. Daar was ik door de toenemende belangstelling voor neo-adjuvants en combination therapy eigenlijk al bang voor. Kankers van verschillende personen en van verschillende organen kunnen dus dezelfde eigenschappen hebben en derhalve misschien ook met dezelfde middelen bestreden worden, “te lijf worden gegaan” zoals de krant kopte.

Dat is trouwens niet verrassend als men bedenkt dat al decennia lang gesproken en geschreven wordt over de acht (8) kenmerken van kanker. De tumoren gaan ook mee in de hype van de genderneutraliteit: borstkankermedicijn voor prostaatlijden.

Het gaat in verschillende tumoren dus om dezelfde DNA-fouten. Dat is verder onderzocht in de groep van Dr Cuppen van het Hubrecht Instituut in Utrecht, die een interview gaf aan De Volkskrant, dat 19 september verscheen. Dat onderzoek wordt gedaan in een interessante proefopzet waar met “kweekdarmpjes” wordt gewerkt.

De genetische afwijkingen van duizenden menselijke tumoren werden in kaart gebracht. In de gevonden mutaties zijn een dertigtal patronen vastgesteld die de ‘vingerafdruk’ van de kanker vormen. Sommige van die vingerafdrukken kunnen al gekoppeld worden aan een onderliggend probleem zoals roken en UV-bestraling. En het interessantste resultaat is dat gerichte mutaties, die worden aangebracht in de kweekdarmpjes dan sporen met de vingerafdrukken van gezwellen van andere organen.

Dit zijn interessante resultaten, maar de vraag blijft voor mij of de bevinding niet verschrikkelijk voor de hand ligt. Een soort l’art pour l’art. Immers alle gezwellen hebben gemeen dat ze een gestoorde energiestofwisseling hebben, die kankercellen behoedt voor de geprogrammeerde celdood. Althans, zo denk ik er over.

 

September 2017

Albert M. Kroon