Dr Albert M. Kroon

arts-biochemicus

oud-hoogleraar  Fysiologische Chemie RUG

PRESCRIPTON HOPE & HAASTIGE SPOED

 

In de VS is een organisatie actief, die er naar streeft om voor patiënten met beperkte financiële middelen de dure antikanker geneesmiddelen voor een habbekrats voorgeschreven te krijgen: de onderneming “Prescription Hope”. Een verwijzing naar deze organisatie kwam ik toevallig tegen toen ik naar de kosten zocht voor de behandeling van kanker met vier vergelijkbare medicijnen, die dezelfde, zij het gebrekkige, werking hebben: alectinib, brigatinib, ceritinib en cizotinib. Die therapeutica was ik op het spoor gekomen vanwege mijn belangstelling voor stoffen die de vermeerdering remmen van kankercellen en met name ook van T-celleni.  De middelen worden ook in Europa voorgeschreven. De prijzen variëren in Ł, € en $ aanzienlijk maar betreffen overal duizenden munteenheden, die van land tot land verschillen. In de VS is Prescription Hope het lichtpunt. Het verzorgt prijskortingen tot $ 50.00 per maand voor inwoners die minder dan $ 100,000.- per jaar verdienen. Tel uit je winst!

 

In Nederland bestaat die prijsvoorschrijfverwachting niet. Het moet ook niet te ver voeren, want als de middelen te goedkoop op de markt zouden komen, lopen ze de kans slechter leverbaar te worden. Dat werd 19 juni 2019 door Lucien Hordijk in de Groene Amsterdammer uitgebreid uit de doeken gedaan.

 

Nu zou dat voor sommige middelen ook misschien wel gunstig kunnen zijn. Dat blijkt uit de stelling van Marcel Levi in Medisch Contact van 27 juni. Hij stelt: “Haastige spoed is ook voor nieuwe kankerpillen zelden goed”. Hij verwijst daarvoor naar wat hij een ontluisterend onderzoek noemt in het toonaangevende tijdschrift JAMA Oncologyii. Dat ben ik wel met hem eens. Helaas trekt hij uit de vaststelling dat die middelen de belofte helemaal niet nakomen, niet de conclusie dat het vastgestelde enthousiasme van artsen en wetenschappers voor de nieuwe veelbelovende kankergeneesmiddelen misschien niet terecht is. Dat er misschien met deze middelen met hun vele nevenwerkingen toch op het verkeerde paard gewed wordt. Dat denk ik namelijk.

 

Haarlem, 3 juli 2019

Albert M. Kroon

______________________

i  T-cellen behoren tot ons afweersysteem. Ze zijn betrokken bij auto-immuunziekte, kunnen ook in kankercellen veranderen en ze worden ook ingezet voor bestrijding van kanker.

ii  Hilial, T. et al. , JAMA Oncol. 2019;5(6):887-8992. Doi:10.1001/jamaoncol.2019.0167