Dr Albert M. Kroon

arts-biochemicus

oud-hoogleraar  Fysiologische Chemie RUG

Mitochondriën als mikpunt voor de bestrijding van kanker: een vergelijking van doxycycline met een analoog dat de antibacteriële werking zou missen.

 

Mitochondriën als mikpunt voor de bestrijding van kanker: een vergelijking van doxycycline met een analoog dat de antibacteriële werking zou missen.

 

Voor regelmatige bezoekers van mijn website zal het geen verrassing zijn dat er weer een publicatie verschijnt over doxycycline. Dit antibioticum kan volgens mij, zoals bekend, ook gebruikt worden bij de behandeling van kanker. Het kost heel weinig. Dat heeft ertoe geleid dat de farmaceutische industrie varianten van doxycycline produceert, die voor de bestrijding van kanker zouden kunnen worden ingezet. Daarmee worden al klinische studies gedaan. Er wordt daarbij gezocht naar analogen die niet meer tegen bacteriën zouden werken. COL-3 is zo’n stof waarmee wij experimenten hebben gedaan. Voor die proeven moesten we al 22.000 maal zo veel betalen voor COL-3 als voor doxycycline. Wetenschappelijk is het natuurlijk onzin om te zoeken naar analogen die hun antibacteriële werking missen. Het effect berust namelijk in kankercellen op hetzelfde werkingsmechanisme als in bacteriën. In het gepubliceerde onderzoek hebben we in celkweken aangetoond dat het COL-3 giftig is en bovendien de oorspronkelijke werking van doxycycline niet volledig verloren heeft. Volstrekt nutteloos dus om daarmee doxycycline te vervangen.

 

Albert M. Kroon, September 2018.

 

DOWNLOAD PUBLICATIE