Dr Albert M. Kroon

arts-biochemicus

oud-hoogleraar  Fysiologische Chemie RUG

THE END OF THE BEGINNING

 

Cancer, immunity, and the future of a cure

 

By Michael Kinch (Pegasus Books)

 

Het boek is van de Amerikaanse schrijver Michael Kinch, ook auteur van het boek “Between Hope and Fear”. Hij was de oprichter van een kankerprogramma bij het Biotechnologie Bedrijf MedImmune en is thans hoogleraar en vicekanselier van de Washington University in St Louis VS.

 

Het uitgangspunt van het boek is Kinch’s stelling dat niet de zorg voor goed functionerende lichaamscellen, maar dat het bestrijden van de dood van onze cellen (hun ‘intentional suicide”) onze belangrijkste inzet is. Ik citeer: “Life only persists if death is actively avoided”. Daar doen we de geprogrammeerde celdood (de apoptose) in samenhang waarmee we onze lichaamscellen continu verversen, ernstig te kort.

 

De ondertitel geeft duidelijk aan dat volgens Kinch de beïnvloeding van het immuunsysteem in de toekomst zal leiden tot genezing van kanker. Eind goed, al goed dus? Het boek is een bewijs van grote belezenheid en verwijzingsdrift. Van alles komt aan de orde: van Addison en geelzucht, van AIDS en asthma, van hepatitis en griep, van Parkinson en Alzheimer. De eeuwen worden doorlopen met verwijzing naar Aristoteles, Alexander Pope, Albert Einstein, de Curie’s, Darwin, Paul Ehrlich, Max Planck, Robert Koch, Louis Pasteur, Gregor Mendel en vele anderen. Dat de familie Rockefeller aandacht krijgt, is te begrijpen. Maar dat je in de hoop op het bericht over het goede einde van de immuuntherapie onder anderen ook Charley Chaplin, Lance Armstrong, Adolf Hitler, de Dalai Lama, Saddam Hussein en Vyacheslav Molotov de revue nog ziet passeren is storend. Zeker als je bedenkt dat in het hele boek Otto Warburg niet te vinden is. [Google: Warburg AND Cancer → 3.740.000 fits in 0,31 sec.]  Ook naar de kenmerken van kanker zoals die door Hanahan en Weinberg beschreven zijn, wordt in 465 referenties niet verwezen. Het verlossende woord voor kanker heb ik niet gevonden.

 

Een interessant boek om de herinneringen aan de wereldgeschiedenis en het Engels (Verenigde Staten) wat op te halen. Wie in kanker geïnteresseerd is, kan het beter overslaan.

 

Albert M. Kroon

27 juli 2019