Dr Albert M. Kroon

arts-biochemicus

oud-hoogleraar  Fysiologische Chemie RUG

Vergezichten

De aankondiging in de VPRO Gids van de eerste aflevering van de achtste editie van DWDD University was veelbelovend. Niets minder dan de toekomst van het leven zou uit de doeken gedaan worden. Bouwe van Straten raadt ons aan woensdag 2 januari te gaan kijken naar de eerste van 3 uitzendingen “waarvan donderdag de eerste te zien is”. Dat heb ik dus woensdag gedaan. In de tachtiger jaren van de vorige eeuw was ik betrokken bij de opzet van de Teleac Cursus Biotechnologie over DNA en Genetische Manipulatie. Het is dan fascinerend te zien hoe de mogelijkheden voor toelichting en presentatie aan pracht en praal hebben gewonnen. Het illustreren van het herstellen van een breuk in het dubbelstrengs DNA met een enkelstrengs kopie, ook al zit die op een mooie katrol, blijft toch ingewikkeld.

 

Robbert Dijkstra is een begaafd docent die zijn gehoor weet te boeien. In een half uur 50 jaar onderzoek samenvatten is eigenlijk een onmogelijke opdracht. Maar wat je dan naar voren brengt moet dan natuurlijk wel kloppen. En helaas valt daarop iets aan te merken. Het is namelijk niet zo dat de genetische informatie in de hele levende natuur op dezelfde manier is vastgelegd en op dezelfde manier gedecodeerd wordt. In al onze cellen zijn twee genetische systemen aanwezig, beide gebaseerd op DNA. Het ene in twee globaal vergelijkbare kopieën, het andere in duizenden kopieën per cel.

 

Het boek waar ons doen en laten met 4 letters beschreven staat en waar Robbert Dijkgraaf ons een blik op gunde zonder voor te lezen, boeit mij ook. Als ik via invoegen naar symbolen ga om een bijzonder symbool te zoeken, dan zie ik terloops welke variaties voor de letters A, C, G en T bestaan. Onderstaand een kleine verzameling.

 

A Ᾰ Ᾱ ᾍ Ἆ Ậ Ⱥ

Ṯ Ṱ Ṫ Ṭ Т Ⱦ Ť

Ǧ Ǵ Ḡ Ɠ Ğ Ģ G

Ǥ Ƈ Ċ Č Ć Ç Ḉ

 

Dan bekruipt mij toch de vraag of er voor die vier letters ook in ons DNA varianten bestaan.  En we weten inmiddels dat dit inderdaad het geval is. En dat is natuurlijk mede reden dat vergezichten op “een toekomst zonder ziekten, lichaamsdelen op bestelling en kansen op menselijke onsterfelijkheid” nog niet in het verschiet liggen.

 

Albert M. Kroon

 

Haarlem, 3 januari 2019.